0 Ft
0 Ft
Keresés

14 ok, ami azt bizonyítja, macska nélkül nem élet az élet

Cicás jóga

Distractify gyűjöttt össze egy csomó indokot arra, miért érdemes egyszer az életben macskával élnünk, mi pedig ezzel mélységesen egyet tudunk érteni, és igen, a kutyákat is imádjuk.

 1. A macska simogatása boldoggá teszi

Simogasson macskát, ez ugyanis növeli az oxitocin szintet, amitől boldogok leszünk, a szerelmes embereknek például magasabb ennek a hormonnak a szintje.

 

 1. A macskák fantasztikus terápiás állatok

A macskák lelki támaszt nyújtanak, amikor az embernek szüksége van némi támogatásra. Kutatások bebizonyították, hogy egy macska segít a veszteségek feldolgozásában, a fizikai fájdalmak csökkentésében. A macskának lehet panaszkodni, nem fog bírálni vagy elvonulni (kivéve, amikor úgy tartja kedve – a szerk.)

 

 1. A macskák is szeretik a gazdájukat

Az a gondolat, hogy a macskák rosszabb társak a kutyáknál, nem igaz. Egy svájci tanulmány szerint egy macska a háztartásban pont annyi örömet és boldogságot ad mint egy szerető társ. A macskák is igyekeznek kapcsolatot teremteni, és a kimutatott szeretettet viszonozzák is.

 

 1. A macskatulajok okosabbak mint a kutyatulajok

Persze ezt nem mi mondjuk, hanem a wisconsini Carroll Egyetem kutatói, akik a fenti tézist vizsgálták. Az eredmények azt mutatják, a macskatulajok okosabbak. Ennek oka talán az lehet, hogy a macskatartók introvertáltabb lények.

 

 1. A macskatulajdonosok nyitottabbak, érzékenyebbek és kezelhetetlenebbek, mint a kutyások

San Franciscó-i kutatók azt bizonyították be, hogy a macska és kutyatulajdonosok személyisége jelentősen eltér egymástól. A macskatulajok nyitottabbak, érzékenyebbek, de kevésbé konformisták mint a kutyások…legalábbis a kutatás szerint.

 

 1. A macskatulajok ökológiai lábnyoma alacsonyabb mint a kutyásoké

Összehasonlítva a kutya és a macska élelmezését, a kutyák gondozása olyan hatással van a környezetre mint egy Hummer. A macskák kevesebbet esznek és jobban szeretik a halat mint a mondjuk a marhát, így alig egy Volkswagen Golfnak megfelelő ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

 

 1. A macskák csökkentik a szívinfarktus, a szélütés és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát

A Minnesotai Egyetem 10 éves kutatása azt mutatta ki, hogy a macskatartás mérsékeli a stresszt, és így 40 százalékkal csökkenti a szívinfarktus kockázatát A Missouri Egyetem kutatói is hasonló eredményre jutottak, az ő magyarázatuk szerint aki hajlandó macskákkal foglalkozni, annak a szervezetében csökkent a kortizol nevű stresszhormon szintje, és ez is segít abban, hogy a vérnyomás ne szökjön az egekbe. Egy kanadai tanulmány szerint pedig a macskatartás csökkenti a vér triglicerid szintjét is. Nem meglepő ezek után, hogy a szélütés kokcázata is csökken, ha macska van a közelben. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene odafigyelnie az étkezésre és ne kellene rendszeresen mozognia.

 
 1. A macska hanggal gyógyít

A macskák  20-140 Hz között dorombolnak, és ez a frekvencia gyógyító hatással bír bizonyos betegségek esetén. A dorombolás nyugtatja az idegeket, csökkenti a vérnyomást, és segíti a szövetek és csontok gyorsabb gyógyulását, sőt állítólag még a nehézlégzésen is javít valamennyit.

 

 1. A macskás gyerekek kevesebbet hiányoznak a suliból 

Azok a gyerekek, akik macskával élnek együtt,  9 nappal kevesebbet hiányoznak a suliból mint a macskátlanok. Ennek oka, hogy a macskatulajdonosok (és persze a kutyások) immunrendszere jobb, mint az állattal nem rendelkezőké. A macskatartás egyébként megelőzi az asztma és az allergia kialakulását, a kutatások szerint ugyanis sok gyerek szervezete speciális antitesteket termel ha macskákkal kerülnek kapcsolatba, és ezáltal előzik meg a betegséget.

 

 1. A macskák a gyerekek legjobb barátai, és segítik a fejlődésüket

Egy macskás gyerekek körében végzett felmérés szerint 81 százalékuk szívesebben osztotta meg az érzéseit a kedvencükkel mint a szüleivel vagy a barátaival, 87 százalékuk pedig közeli barátjának tartotta a macskáját.

 

 1. Az autista gyerekeknek is jót tesznek a macskák

A Queensland-i Egyetem tanulmánya szerint azok az autista gyerekek, akik macska mellett élnek, könnyebben beszélnek, néznek rá emberekre és mosolyognak, mint akik nem. A macska visszafogott és nyugodt jelleme talán jobban hat a gyerekekre, mint a kutyák túlzott energikussága. Részben ezért is ajánlják Alzheimer-kórban szenvedőknek is, hiszen nem igényelnek annyi figyelmet, de társaságuknak köszönhetően csökken a szorongás, az erőszakos rohamok.

 

 1. A macska életmentő lehet

Roger Mugford állatpszichológus abban hisz, hogy a macskák ugyanúgy kiszagolják a betegségeket mint a kutyák. Erre a bizonyság az, hogy 2012-ben Amy Jung macskája, Pudding még aznap megmentette gazdája életét, ahogy befogadták. Amy ugyanis diabéteszes volt, és rosszul lett. Pudding a hátára ugrott, hogy magához térítse, majd elrohant a fia szobájába, hogy felébressze. A fiú hívta is a mentőket, és az anyuka megmenekült.

 

 1. A macskák növelik a férfiak vonzerejét

Kutatások szerint a szingli nők 90 százaléka vonzóbbnak tart egy pasit, akinek van macskája, mint akinek nincs. Ja, és ha mégsem működik a dolog, a macskák segítenek feldolgozni a szakítást, és ebben sokkal jobbak mint a barátok – ezt derítette ki a Miami Egyetem egyik kutatása.

 

 1. A macskák legyőzték a világ legnagyobb hódítóit

Kr.e. 525-ben Peluzium városának elfoglalásakor a perzsa király, II. Kambüszész macskákat festetett a pajzsokra, és elengedett egy csomó állatot. Az egyiptomi hadsereg attól tartva, hogy bántódás éri a szent állatokat, és ezáltal megsértik Bastet istennőt, elmenekültek, a perzsák pedig győztek.

 

Forrás: Divany

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVásárlás
   Szállítási díj kiszámítása
   Felhasználom a kupont