A tejallergia tünetei és kezelése

Hazánkban a tejfehérje-allergia a leggyakoribb ételallergia, mely nem más, mint a szervezet kóros immunválasza az allergén anyagra. Allergizáló hatással leggyakrabban a kazein, alfa-laktalbumin és a béta-laktoglobulin nevezető fehérjék bírnak, az esetek többségében ezek az anyagok felelősek a panaszokért.

Tünetek

A tünetek sokfélesége és intenzivitása széles skálán mozognak, mely tejfehérje-tartalmú étel fogyasztását követően 20 perccel,vagy akár fél nappal később is jelentkezhetnek.

Leggyakoribb panaszok:

  • hasmenés
  • puffadás
  • hasi görcsök
  • hányinger

Ritka tünetek:

  • hányás
  • bőrpír
  • kiütések
  • asztma
  • fulladás
A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

Kialakulásának okai

Kialakulásban szerepet játszik az örökletesség, ha a szülők allergiában szenvednek, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek is fog. További hajalmosító tényező, ha a baba túl korán találkozik állati eredetű tejjel.

A tejallergia gyermekeknél a leggyakoribb, szerencsére 90%-uk ki is növi 3 éves korra, így a felnőtt tejérzékenyek száma már igen elenyésző.

Kivizsgálása

A tejfehérje-allergia diagnosztizálása történhet vérvizsgálattal és bőrpróbával is. Azonban legbizonyosabb diagnózist akkor kapunk, ha néhány hétig semmilyen tejfehérjét tartalmazó ételt vagy italt nem viszünk be a szervezetünkbe, amely időszak alatt az illető tünetmentes, majd a tej újbóli fokozatos étrendbe vezetését követően a panaszok újra jelentkeznek. Ez a tejfehérje allergia megalapozott gyanúját veti fel.

A tejallergia tünetei és kezelése

A tejallergia tünetei és kezelése

Tejfehérje-allergia kivizsgálása során fontos kizárni a laktóz- vagy tejcukor-érzékenységet, mert hasonló tünetekkel bírnak, illetve közös pontjuk a tejtermékek. A laktóz-intolerancia jelenlétét már egy egyszerű hidrogén-kilégzéses teszttel is lehet diagnosztizálni vagy kizárni.

Kezelése

Az egyetlen megoldás a tejfehérje-allergiában szenvedők számára, ha minden olyat kiiktatnak az étrendjükből, amelyek tejfehérjét tartalmaznak, mert egy minimális mennyiségű tejtermék is okozhat egészségügyi problémákat. Különös figyelmet kell fordítani a boltban vásárolt élelmiszerek címkéjén olvasható összetevők listájára, mert sokszor olyan termékben is ott lapul az allergén, amelyben nem is gondolnánk.

Remélem, hogy tetszett a cikk! 🙂

Olvasd el még ezt is:

Jóga és meditáció fájdalom ellen