0 Ft
0 Ft

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz

Szülőknek szóló tanácsok az etetésről, nyugtatásról és arról, hogyan maradj talpon a baba első otthoni napjaiban.

boldog anya

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz: Tippek az ápoláshoz

A babák esznek, esznek és esznek. Bár a természet elég jó munkát végzett, hogy megfelelő „felszereléssel” látott el Téged és a babádat, az elején szinte garantáltan nehezebb lesz, mint amire számítottál.

szoptatás

1. A segítséget kérő nők sikerességi aránya magasabb. 

Gondolj arra, hogyan biztosíthatod a sikert még a szülés előtt. Beszélj olyan barátaiddal, akiknek jó szoptatási tapasztalatuk volt, kérd el a gyermekorvostól a szoptatási tanácsadó számát, vagy vegyél részt kismama találkozókon

2. Használd a kórházi erőforrásokat. 

Mindent megtanulhatsz a szoptatásról, mielőtt elhagyod a kórházat. Kérdezd meg, hogy van-e ápolási osztály vagy szoptatási tanácsadó. Kérj meg egy nővért, hogy segítsen az első alkalmakkor és kérd meg, hogy adjon tanácsot.

3. Készülj fel. 

Otthon mindent el akarsz majd dobni, hogy megetesd a babát, abban a pillanatban, amikor érted sír.

De a tapasztaltabb anyukák azt javasolják, hogy először gondolj magadra. Vigyél magaddal a szoptatáshoz egy pohár vizet és egy könyvet vagy magazint olvasni. És mivel a szoptatás eltarthat egy ideig, jobb, ha pisilni is elmész előtte.

4. Próbáld ki a meleg borogatást, ha a melleid nagyon bekeményedtek, vagy elzáródott a tejcsatorna.

Egy melegítőpárna vagy egy meleg, nedves törlőkendő működik, de a lenpárna, vagy a sópárna még jobb. Melegítsd fel a mikrohullámú sütőben, és tedd a melledhez.

5. A meleg elősegíti a tej megindulását, de ha a szoptatás után fáj a melled, próbálj ki egy hideg pakolást. Van, akinek egy zacskó fagyasztott borsó is nagyon jól bevált, de kipróbálhatod a lehűtött sópárnát is erre a célra.

6. Ha azt szeretnéd, hogy a babád hozzászokjon a cumisüveghez is, a szoptatás megkezdése után, de legkésőbb 3 hónapos kora előtt kínáld meg vele. 

Sok szakértő szerint a 6-8 hetes időszak megfelelő erre, de tapasztalt anyukák szerint már 3 hetesen is meg lehet próbálni egy szoptatást egy üveges etetéssel kiváltani.

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz: Alvás

Ha a csecsemő nem eszik, valószínűleg alszik. Az újszülöttek napi 16 órát alszanak, de csak rövid ideig. 

Az eredmény: Folyamatosan ébernek és kimerültebbnek fogod érezni magad, mint azt valaha is gondoltad volna. Még a legtapasztaltabb anyukák is szenvednek a súlyos alváshiány miatt.

ringatás

7. Hagyd abba a mérgelődést a fáradtság miatt. 

Jelenleg egyetlen célod van: gondoskodni a babádról. Egyelőre nem fogsz teljes éjszakákat átaludni, így vagy fáradt és dühös lehetsz, vagy csak fáradt. Ne nehezítsd meg a dolgod a mérgelődéssel.

8. Vezessetek be „műszakokat”. 

Egyik este az anyán a sor, hogy ringassa a nyűgös babát, a másikon pedig apán. Sok szülő kidolgoz egy rendszert pl. a hétvégére, amikor az apa nem dolgozik. Éjszaka anya van ébren a babával, de azután elmegy aludni. Apa pedig minden reggeli gondozást elvégez, aztán később ő is elmegy aludni.

9.A régi mondás: “Aludj, amikor a babád alszik” valóban a legjobb tanács. Aludjatok együtt, és feküdjetek le korán.

10. Mi a teendő, ha csecsemődnek alvászavarai vannak? 

Csináld, amit kell: Öleld vagy ringasd a babát, amíg el nem alszik. Hagyd, hogy újszülött a mellkasodon vagy az autóülésben aludjon el. Ne aggódj a rossz szokások miatt. Ez a túlélésről szól.

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz: Nyugtatás

Az első zavaros hetekben gyakran nehéz megfejteni, hogy pontosan mit is akar a baba. Természetesen próbálkozások és hibák útján tudod megtanulni.

éld meg a pillanatot

11. A nyűgös csecsemők megnyugtatásának kulcsa az anyaméh utánzása.

 A pólyázás, ringatás és hintázás, valamint a babák szoptatása és a melletted tartása nyugtató reflexet válthat ki.

12. Játssz dallamokat. Felejtsd el azt a kétes elméletet, miszerint a zene okosabbá teszi a babát, és koncentrálj arra a tényre, hogy valószínűleg megnyugtatja.

13. Melegítsd fel az eszközöket. 

Tapasztalt anyukák tudják, hogy egy pelenkacsere sírást válthat ki a csecsemőből. Melegítsd fel a törlőkendőt, vagy a takarót, pelenkát, amelyiken tisztába teszed. Biztosan nyugtató hatással lesz a babádra.

14. Szükséged lesz más trükkökre is. 

Minden babát, más féle mozgás nyugtat meg. Volt olyan anyuka, aki mély térdhajlításokat és kitöréseket végzett, miközben tartottam a babáját. Ez megnyugtatta őt, és még az anyára is jó hatással volt ez a fajta mozgás

15. A fürdés megnyugtat. 

Ha már semmi más nem segít – és a baba köldökzsinórcsonkja leesett –, próbáljatok meg meleg fürdőt venni együtt. 

Te is ellazulsz, és egy nyugodt anyuka megnyugtató hatással van a babára is.

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz: Vond be a párodat

Ha kétszülős háztartásban neveled a gyermekedet, fontos, hogy megosszátok a lelki terhelést, és mindkét partnernek lehetőséget adjunk arra, hogy megtanulják, mit kell tenni a baba boldogulásának elősegítése érdekében.

Baba apával

16. Hagyd őket kettesben. 

Sok első gyerekes apuka habozik belevágni, mert fél, hogy valami rosszat tesz, és magára vonja anya haragját. Az anyukáknak meg kell engedniük férjeiknek, hogy hibázzanak anélkül, hogy kritizálnák őket.

17. Apa vegyen ki szabadságot. Használjátok ki az apa szabit, sőt, hosszabbítsátok meg pár nappal.

18. Osszátok meg a feladatokat. 

Apa menjen el vásárolni, hogy ezt ne neked kelljen intézni. Ha a baba már elég érett hozzá, apa őt is elviheti magával, így Neked lesz egy kis időd pihenni, vagy magaddal foglalkozni.

19. Apa is hadd érezze a babát. Tegyétek apa mellkasára a babát, hadd érezzék egymás szívritmusát. Így akár szunyókálhattok is együtt.

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz: Maradj észnél

Ilyenkor nem számít, mennyire izgatott vagy, hogy szülő lettél, az energia tartalékok hamar kimerülnek a csecsemő által igényelt állandó gondoskodás miatt. Találd meg a módját, hogyan vigyázz magadra azáltal, hogy csökkented az elvárásaidat és ellopod a rövid szüneteket, és ilyenkor magaddal is foglalkozol egy kicsit.

házimunka babával

20. Először is hagyd figyelmen kívül a nem kívánt vagy zavaró tanácsokat. 

Végül is ti vagytok a szülők, tehát ti döntitek el, mi a legjobb nektek és a babának. 

21. Az első pár hónapban felejtsd el a házimunkát. 

Koncentrálj a baba megismerésére. Ha valakinek van mondanivalója a felgyülemlett porról vagy a mosatlan edényekről, mosolyogj, és adj át neki egy portörlőt vagy a mosogatószert! Most nem ez a legfontosabb!

22. Fogadd el a segítséget bárkitől, aki elég kedves – vagy naiv – ahhoz, hogy felajánlja. 

Ha a szomszéd egy kicsit dajkálni akarja a babát, míg te zuhanyozol, mondj igent!

23. Sok ember szeretne segíteni, de nem tudja, hogyan. 

Ne féljen elmondani az embereknek, hogy pontosan mire van szükséged. Ez azon kevés alkalmak egyike az életedben, amikor mindenkit megkérhetsz arra, amihez Neked éppen nincs időd vagy kedved.

24. De ne adj másoknak apró munkákat. 

A pelenka cseréje két percet vesz igénybe. Kérj segítséget valamilyen időigényes munkában, például főzés, takarítás és bevásárlás.

25. Ne legyél elszigetelt! 

Hogy ne érezd magad elszakadva a világtól, menjen ki egyedül, akár öt percre is. Sétálj egyet, beszélgess a szomszédokkal.

Friss szülő vagy? 30 tipp az első 30 naphoz: Kint a babával

vásárlás babával

26. Legyen veled egy személy, akivel biztonságban érzed magad, amikor első néhány alkalommal elmész otthonról a babával. 

Biztosan szükséged lesz a segítségre, amíg kellő képen magabiztos nem leszel.

27.Ha egyedül mész, menj olyan helyekre, ahol biztosan jó szívvel látják a babát is.

28.Tartsd a pelenkázótáskát összekészítve. 

Nincs is annál rosszabb, ha indulás előtt ébredsz rá, hogy a baba és te is készen álltok az indulásra, de a szükséges holmik nincsenek összepakolva.

29. Legyen tartalék ruhád! 

Ne csak a babának, hanem neked is! Téged is bármikor összekenhet a babád, nem csak magát! Emiatt ne kerülj kényelmetlen helyzetbe!

30. És végül, fogadd el a káoszt! 

Legyenek terveid, de vedd könnyedén, ha mégis felborulnak. Nem a világ vége!

Boldog család

Ne feledd, mindenki átvészeli ezt, aki szülővé válik! Te is hamar túl leszel a kezdeti nehézségeken. A gyermeked mosolya és szeretete mindenért kárpótolni fog!

Nézd meg a Párnakirály termékeit, amit Kismamáknak és babáknak ajánlunk.

Ajándék csomag kisbabáknak

Kisállatos formapárna 

Díszpárna gyerekeknek

Szoptatós párna

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVásárlás
   Szállítási díj kiszámítása
   Felhasználom a kupont