0 Ft
0 Ft

Tippek a pihentető alváshoz 3. rész

Tippek a pihentető alváshoz 3. rész

 5.tipp: Szellőztesd ki a fejedet, és tisztítsd meg a gondolataidat

esti fürdő

Gyakran tapasztalod, hogy nem tudsz elaludni, vagy rendszeresen felkelsz éjszakáról éjszakára?

A napi stressz, az aggodalom nagyon meg tudja nehezítheti a jó alvást.

Ha figyelmet fordítasz az általános stresszszinted kezelésére, és megtanulod, hogyan lehet megfékezni az aggodalmaidat, akkor könnyebbé válik az éjszakai kikapcsolódás.

Kidolgozhatsz egy pihentető lefekvés rituálét is, amely segít felkészíteni elmédet az alvásra. Például relaxálj, vagy vegyél egy meleg fürdőt, vagy kapcsold le a fényeket, és hallgass halk zenét vagy hangoskönyvet.

 

A fej éjszakai kitisztításával kapcsolatos problémák a nappali szokásaiból is fakadhatnak. Minél jobban stimulált az agyad napközben, annál nehezebb lehet lelassítani és kikapcsolódni éjszaka.

Lehet, hogy sokunkhoz hasonlóan te is folyamatosan megszakítod a napközbeni feladatokat, hogy ellenőrizd a telefonodat, az e-mailjeidet vagy a közösségi médiát. Aztán amikor az éjszakai alvásról van szó, az agy annyira hozzászokott ezekhez az ingerekhez, hogy friss stimulációt keressen, és nehéz lesz ellazulni.

Segít, ha a nap folyamán meghatározott időpontokat szánsz telefonod és a közösségi oldalad ellenőrzésére.

Amennyire csak lehetséges, próbálj meg egyszerre egy feladatra koncentrálni. Így lefekvéskor jobban meg tudod nyugtatni az elméd.

 

A mély légző gyakorlatok segítenek elaludni

mély légző gyakorlatok

Ha a hasadból, nem pedig a mellkasodból lélegzel, ez aktiválhatja a relaxációs reakciót, és csökkentheti a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszszintet, ezáltal segít elaludni.

 

 • Feküdj le az ágyba és csukd be a szemed.

 

 • Tedd az egyik kezed a mellkasodra a másikat a hasadra

 

 • Lélegezz az orrodon keresztül. A hason lévő kéznek fel kell emelkednie. A mellkason lévő kéznek nagyon keveset kell mozognia.

 

 • Lélegezz ki a szádon keresztül, és nyomj ki annyi levegőt, amennyit csak tudsz, miközben összehúzod a hasizmokat. A hason lévő kéznek kilégzéskor be kell mozdulnia, de a másik kezednek nagyon keveset kell mozognia.

 

 • Továbbra is lélegezz be az orrodon, és lélegezzen ki a szádon keresztül. Próbálj annyit belélegezni, hogy az alsó hasad emelkedjen és süllyedjen. Lassan számolj, miközben kilélegzel.

 

 

Testszkenner gyakorlat az alvás elősegítésére

testszkenner
 • Ha figyelmedet tested különböző részeire összpontosítod, azonosíthatod, hol tartod a stresszt vagy a feszültséget, és feloldhatod.

 

 • Feküdj hanyatt, keresztbe téve a lábaid, a karok lazuljanak az oldaladon, a szemed csukva. Körülbelül két percig összpontosíts a légzésedre, amíg nem kezdesz ellazulni.

 

 • Fordítsd a fókuszt a jobb lábad lábujjaira. Összpontosíts a légzésedre. Képzeld el, hogy minden mély lélegzet a lábujjaidhoz áramlik. Maradj erre a területre összpontosítva legalább három-öt másodpercig.

 

 • Mozgasd a fókuszt a jobb lábad talpára. Hangolódj rá az adott testrészben tapasztalt érzésekre, és képzeld el, hogy minden egyes lélegzet a talpadból áramlik. Ezután mozgasd a fókuszt a jobb bokádra, és ismételd meg. Mozogjon a vádlira, térdre, combra, csípőre, majd ismételd meg a sorozatot a bal lábaddal. Innen haladj felfelé a törzseden, a hát alsó részén és a hason, a hát felső részén és a mellkasodon, valamint a válladon keresztül. Fokozottan figyelj a test minden olyan részére, amelyen feszültnek érzed magad.

 

 • A testvizsgálat befejezése után lazíts, és figyeld meg, hogyan érzi magát a tested. Olyan nyugodtnak kell lenned, hogy most már könnyen el tudj aludni.

 

 

 

Tippek a pihentető alváshoz 3. rész

6. tipp: Javítsd az alvási környezetedet

 

A békés lefekvés előtti rutin erőteljes jelet küld az agynak, hogy ideje lenyugodni és elengedni a napi stresszt. Néha még a környezetedben bekövetkezett apró változtatások is nagy változást hozhatnak az alvás minőségében.

 

Legyen sötét, hűvös és csendes a szoba

alvás

Halkítsd le a zajt.

 

Ha nem tudod elkerülni vagy megszüntetni a szomszédok, a forgalom vagy a háztartásban élők zaját, próbáld meg elfedni azt egy ventilátorral vagy hanggéppel. A füldugók is segíthetnek.

 

Tartsd hűvösen a szobát.

 

A legtöbb ember egy enyhén hűvös szobában (körülbelül 18° C) alszik a legjobban, megfelelő szellőzéssel. A túl meleg vagy túl hideg hálószoba megzavarhatja a minőségi alvást.

 

 

 

 

Győződj meg arról, hogy az ágyad kényelmes.

 

A takarónak elegendő helyet kell hagynia ahhoz, hogy kényelmesen nyújtózkodj és fordulj anélkül, hogy összegabalyodna. Ha gyakran úgy ébredsz, hogy fáj a hátad vagy fáj a nyakad, akkor lehet, hogy kísérletezned kell a matrac különböző keménységi szintjével, habszivacs fedővel és párnákkal, amelyek többé-kevésbé támasztanak.

 

 

Hagyd az ágyát alvásra és szexre.

 

Ha nem dolgozol, nem nézel tévét, vagy nem használod az ágyban telefonod, táblagéped vagy számítógéped, az agyad a hálószobát az alváshoz és a szexhez fogja társítani, ami megkönnyíti az éjszakai pihenést.

Tippek a pihentető alváshoz 3. rész

7.tipp: Tanuld meg, hogyan tudsz visszaaludni

visszaaludni éjszaka

Normális, ha éjszaka rövid időre felébredsz, de ha nehezen tudsz visszaaludni, ezek a tippek segíthetnek:

 

Maradj távol a gondolataidtól.

 

Bármilyen nehéz is, próbálj meg ne stresszelni amiatt, hogy képtelen vagy újra elaludni, mert ez a stressz csak arra ösztönzi a szervezetedet, hogy ébren maradjon.

Hogy távol maradj a gondolataidtól, összpontosíts a testedben lévő érzésekre, vagy csinálj légzőgyakorlatokat.

Vegyél egy lélegzetet, majd lassan lélegezz ki, miközben kimondod vagy gondolod azt a szót: „Ahhh”. Vegyél még egy levegőt, és ismételd meg.

 

Legyen célod a pihenés, ne az alvás.

 

Ha nehezen tudsz visszaaludni, próbálj ki egy relaxációs technikát, például a vizualizációt, a progresszív izomlazítást vagy a meditációt, amelyet anélkül is megtehetsz, hogy felkelnél az ágyból.

Annak ellenére, hogy nem helyettesíti az alvást, a relaxáció mégis segíthet megfiatalítani a testet.

 

 

Végezz csendes, nem stimuláló tevékenységet.

 

 

Ha több mint 15 perce ébren vagy, kelj fel az ágyból, és végezz csendes, nem ingerlő tevékenységet, például olvass egy könyvet.

Tartsd halványan a fényeket, és kerüld a képernyőket, hogy ne jelezd a testednek, hogy ideje felébredni.

 

 

Kerüld az aggódást és az ötletelést.

 

Ha éjszaka felébredsz, és valami miatt aggódsz, jegyezd fel röviden papírra, és halaszd másnapra az aggódást, amikor könnyebb lesz megoldani.

Hasonlóképpen, ha egy nagyszerű ötlet ébren tart, jegyezd fel papírra, és aludj vissza, tudva, hogy egy jó éjszakai pihenés után sokkal produktívabb leszel.

 

Nézd meg ezt a legújabb, Párnakirály által fejlesztett DREAM alvó párnát.

Egészen új élmény lesz az alvás!

0
  0
  Kosár
  A kosár üresVásárlás
   Szállítási díj kiszámítása
   Felhasználom a kupont